Hacia una industria sostenible: El arte de fabricar jabón ecológico a partir de aceite vegetal usado

Authors

  • Carla Estefanía Araujo Molina Instituto Superior Tecnológico Central Técnico

Keywords:

Used vegetable oil; eco-friendly soap; saponification; industry; sustainable.

Abstract

In a world where environmental sustainability has become a priority, producing eco-friendly soap from used vegetable oil emerges as an innovative solution to reduce environmental impact. This article focuses on the soap-making process through cold saponification, highlighting its relevance as a sustainable alternative to traditional methods. The methodology employed included a "focus group" with participants from different backgrounds to explore perceptions and opinions regarding the texture, shape, use, and production of eco-friendly soap. Additionally, structured surveys were conducted to collect quantitative data, allowing for an analysis of attitudes, knowledge, and acceptance of this sustainable practice and its environmental impact. The project also examines the final product's parameters, such as saponification and curing times, mass loss, pH, process yield, and quality. Recycling oils that would otherwise pollute soils and water sources not only minimizes environmental damage but also promotes a circular economy by converting waste into valuable products. This represents a step toward a sustainable and responsible industry, demonstrating that innovation can go hand in hand with environmental stewardship.

References

Alarcón Tarira, M. & Romero Mosquera, R. (2021). Estudio y diseño de un sistema de recolección de aceite vegetal usado para el sector comercial y residencial del Norte de la ciudad de Guayaquil [Tesis de Pregrado, Universidad Politécnica Salesiana]. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/21048/1/UPS-GT003413.pdf

Arias Rodríguez, M. Y., & Ibarra Mojica, D. M. (2018). Saponificación artesanal de aceites de cocina usados, provenientes del municipio de Charalá. Universidad Nacional Abierta y a Distancia, 2(1). https://doi.org/10.22490/ECAPMA.2778

Bailey, P. (2001). Química orgánica: conceptos y aplicaciones. Pearson Educación.

Beyer, H & Walter, W. (2023). Manual de Química Orgánica. Editorial Reverté.

Bombón, N., & Albuja, M. (2014). Diseño de una Planta de Saponificación para el Aprovechamiento del Aceite Vegetal de Desecho. Revista Politécnica, 34(1), 22. https://revistapolitecnica.epn.edu.ec/ojs2/index.php/revista_politecnica2/article/view/304

Campoverde Jaramillo, A. B. (2022). Elaboración de jabón a partir de aceite doméstico residual y cáscara de huevo. [Tesis de Pregrado, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo] http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/20226

Chang, R. & Goldsby, K. (2013). Química. McGraw-Hill.

Freire, C., Mayorga, F., Sánchez, A. & Vayas, T. (2020). Sector aceites y grasas del Ecuador [Archivo PDF]. https://obest.uta.edu.ec/wp-content/uploads/2020/10/Sector-aceites-y-grasas-de-origen-vegetal-y-animal-del-Ecuador-1.pdf

González Canal, I., & González Ubierna, J. (2017). Aceites usados de cocina: Problemática ambiental, incidencias en redes de saneamiento y coste del tratamiento en depuradoras [Archivo PDF]. https://www.residusmunicipals.cat/uploads/activitats/docs/20170427092548.pdf

Guijarro Polo, G. (2016). Aprovechamiento del aceite residual y las cenizas provenientes de restaurantes (asaderos de pollos) en el sector Carapungo de la ciudad de Quito, para la obtención de productos de aseo personal. [Tesis de Pregrado, Universidad de las Américas] https://dspace.udla.edu.ec/bitstream/33000/6528/1/UDLA-EC-TIAG-2016-31.pdf

Hernández, J., Muñoz, L., & Cruz, L. (2004). Optimización de la eficiencia de producción de un proceso a partir de grasa de pollo para la obtención de jabón. Conciencia Tecnológica, 24. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=94402407

Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. (2023). Información ambiental en hogares. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/hogares/

Monroy Pedroza, A., Pérez Palma, A., Ramos Zamora, O., Rivera Morales, M. & Zamora López, M. (2011). Elaboración de jabón en pasta de lavandería, a partir de aceite vegetal comestible de desecho, como materia prima. Naturaleza y Tecnología, 3(1), 18–25. http://quimica.ugto.mx/index.php/nyt/article/viewFile/38/pdf1

Merriam – Webster. (2025, enero 6). pH. https://www.merriam-webster.com/dictionary/pH

Registro Oficial Suplemento 856 de 2012 [Ministerio del Ambiente]. Anexo C: Listado nacional de desechos especiales. 21 de diciembre de 2012.

Observatorio Ambiental de Bogotá. (2019, diciembre 27). Aceite de cocina, otra amenaza para los acuíferos. https://oab.ambientebogota.gov.co/aceite-de-cocina-otra-amenaza-para-los-acuiferos/

OCDE-FAO Perspectivas Agrícolas 2024-2033. (2024, noviembre 12). OECD. https://www.oecd.org/es/publications/ocde-fao-perspectivas-agricolas-2024-2033_2b0c9d81-es.html

Picado, A. & Álvarez, M. (2008). Química I Introducción al estudio de la materia. EUNED.

Prieto Guerrero, M. (2019). Análisis de viabilidad técnica y económica del manejo adecuado de aceite vegetal usado en las diferentes unidades económicas del Barrio Obrero- Puyo [Tesis de Pregrado, Universidad Estatal Amazónica]. https://repositorio.uea.edu.ec/handle/123456789/531

Regla, I., Vázquez Vélez, E., Cuervo Amaya, D. H., & Cristobal Neri, A. (2014). La química del jabón y algunas aplicaciones. Revista Digital Universitaria, 15(5), 6. https://www.revista.unam.mx/vol.15/num5/art38/

Samaniego Vanegas, A. (2019). Exploración y propuesta de uso de aceites reciclados de la Industria Alimentaria. Caso práctico: formulación base de un jabón en barra para la Empresa Aquamarina [Tesis de Pregrado, Universidad del Azuay]. https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/8960/1/14605.pdf

Luraschi Somers, V. (2020). Producto domisanitario elaborado con aceite vegetal usado de Ciudad del Este. FPUNE Scientific, 14, 97 - 105. http://servicios.fpune.edu.py:83/fpunescientific/index.php/fpunescientific/article/view/201

Tacias Pascacio, V. G., Quintero, A. R., & Sánchez, B. T. (2016). Evaluación y caracterización de grasas y aceites residuales de cocina para la producción de biodiésel: un caso de estudio. Revista Internacional de Contaminación Ambiental, 32(3). https://doi.org/10.20937/RICA.2016.32.03.05

Toyo-Fernández, B. M. T., & Toyo-Díaz, M. J. (2020). Condiciones operacionales en la saponificación de aceite comestible residual. Ingenium et Potentia, 2(3), Article 3. https://doi.org/10.3538/i.p.v2i3.942

Vega, A. (2018, agosto 17). Reúso y ahorro promueven dos planes del Ecuador. https://www.ecuadortimes.net/es/reuso-y-ahorro-promueven-dos-planes-del-ecuador/

Published

2025-07-02

How to Cite

Araujo Molina, C. E. (2025). Hacia una industria sostenible: El arte de fabricar jabón ecológico a partir de aceite vegetal usado . Investigación Tecnológica IST Central Técnico, 7(1), 83–99. Retrieved from http://www.investigacionistct.ec/ojs/index.php/investigacion_tecnologica/article/view/186